Brentano, Heine en de mooie Loreley (2024)

Op een smal punt van de Rijn bij St. Goarshausen, slechts 175 meter breed, rijst een 125 meter (193,14 meter boven de zeespiegel)hoge leisteenrots hemelwaarts. Het is de beroemdste bezienswaardigheid van het Midden-Rijndal en een wereldberoemde plaats van verlangen naar de romantiek van de Rijn. Maar het dankt zijn magische aantrekkingskracht aan de verhalen, gedichten, sprookjes en liedjes die allemaal draaien om de mooie Loreley, die haar naam dankt aan de rots. De Lurleifels in het Midden-Rijndal was in de oudheid beroemd om zijn tot in de wijde verte klinkende echo's. Dwergen, berggeesten en nimfen zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. Aan de voet van de rots heeft de Rijn, met zijn gevaarlijke stroming en rotsklippen in het water, vele schepen doen kapseizen. Goed materiaal voor legenden over liefde, schoonheid, lijden en dood in de tijd van de romantiek.

De jonge dichter Clemens Brentano was de eerste die zich door de Loreley-rots liet inspireren en in het in 1801 gepubliceerde gedicht "Lore Lay", dat niet minder dan 26 strofen telt, creëerde hij een mythe met het ongelukkige verliefde meisje dat alle mannen het hoofd op hol brengt, wat vandaag de dag als het toppunt van de Rijnromantiek wordt beschouwd. De stad Bacharach is Brentano nog steeds dankbaar dat de ongelukkige Loreley, die zich aan het eind van het verhaal van de rots werpt, een kind van hun stad is.

Brentano, die samen met zijn zwager Achim von Arnim een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Heidelbergse romantici is, werd geboren in Ehrenbreitstein en kende de Rijn zeer goed. Zijn gedicht was de inspiratie en het model voor vele auteurs om het verhaal van de Loreley verder uit te werken of opnieuw te verzinnen. Hoe de naam ook gespeld werd - Lureley, Lore Lay, Lorelei of Loreley - alle variaties draaiden om de schoonheid die door Brentano was uitgevonden.

Brentano, Heine en de mooie Loreley (1)

Uitzicht op de Loreleyrots vanaf het uitkijkpunt Maria Ruh, Romantische Rijn

De magie rond de Loreley heeft tot vandaag stand gehouden. Toeristen komen uit alle hoeken van de wereld om de rots van Loreley te bewonderen en er is nauwelijks een rondvaartboot te vinden uit de luidsprekers waarvan niet het lied van Loreley weerklinkt zodra de rots in zicht komt. De tekst van het lied is echter niet geschreven door Clemens Brentano, maar door Heinrich Heine, die zichzelf nauwelijks een romanticus zou hebben genoemd, maar zich liet inspireren door de revolutionaire gedachten van de Vormärz. Maar zelfs hij kon zich niet aan de Loreley onttrekken en dus schreef hij de beroemde verzen: "Ich weiß nicht, was soll es bedeuten, dass ich so traurig bin; ein Märchen aus alten Zeiten, das kommt mir nicht aus dem Sinn." (Ik weet niet wat het betekent / Dat ik zo treurig ben; / Een sprookje van lang geleden, / Dat maalt maar steeds door mijn brein." Vertaling Marko Fondse en Peter Verstegen.) Friedrich Silcher componeerde bij de verzen van Heine een melancholieke melodie, die niet alleen een van de beroemdste Duitse volksliederen werd, maar ook de Loreley aan wereldfaam hielp.

Brentano, Heine en de mooie Loreley (3)

De beroemde Loreley-rots bij St. Goarshausen, Romantische Rijn

Het uitzicht vanaf het water op de rots is net zo indrukwekkend als het uitzicht vanaf het plateau van Loreley op de vallei die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De kaarsrechte brede Strahlenweg en het smalle Mythenpfad, dat langs kronkelpaadjes loopt, leiden beide naar de rotspunt met zes schitterende uitzichtpunten op het canyonachtige doorbraakdal van het Rijnlandse leisteengebergte. Het bezoekerscentrum van de Loreley met een tentoonstelling en een 3D-film en het bistro-restaurant is het toeristische trefpunt voor alle gasten.

Brentano, Heine en de mooie Loreley (4)

Blik op Bacharach, Romantische Rijn

Meer vrijetijdstips voor cultuurliefhebbers in aan de Romantische Rijn:

Video: Romantiek in het Midden-Rijndal

Mystieke kastelen en machtige vestingen, brede rivieren en diepe valleien, eeuwenoude verhalen en gastvrije mensen: pak je camera en maak een tocht door het romantische Midden-Rijndal!

Brentano, Heine en de mooie Loreley (6)

UNESCO-werelderfgoed Boven-Middenrijndal

Een hele regio is hier een UNESCO-werelderfgoedgebied en boeit door de combinatie van prachtige natuur en belangrijk cultuurlandschap. Het landschap van rotsen, de rivier de Rijn, steile wijngaarden,…

Rijnfietsroute/Romantische Rijn op de linkeroever van de Rijn

licht

118,9km

8:00 h

Het Rijn-fietspad in de Romantische Rijnstreek strekt zich uit over ongeveer 120 kilometer en loopt…

Lees meer

Droompaden "Traumpfade" Rhein-Mosel-Eifel

Ooit bedekt met gloeiende lava wordt de Oost-Eifel nog steeds gekenmerkt door vulkanische kegels en kratermeren: als u wilt, kunt u in de Eifel wandelen op droompaden zoals de “Booser Doppelmaartour”…

Burg Katz

St. GoarshausenAls een kat die op het punt staat de tol van de Rijn te bespringen - zo verschijnt kasteel Katz boven St. Goarshausen.

Lees meer

Burg Rheinfels

St. GoarBurg Rheinfels, in 1245 door Graf Diether V. van Katzenelnbogen in St. Goar gebouwd, is tegenwoordig de grootste burcht en vestingruïne aan de…

Lees meer

Loreley-Skulptur

BacharachDe Loreley heeft haar armen wijd uitgestrekt, en haar tweedelige, geschubde vissenstaart stijgt dynamisch in de lucht.

Lees meer

Loreleyblick Maria Ruh

UrbarVanaf het Urbar uitkijkpunt "Maria Ruh" kunt u genieten van een onvergetelijk uitzicht op de legendarische Loreley-rots aan de overkant, tot diep in…

Lees meer

Brentano, Heine en de mooie Loreley (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.