Alles wat je moet weten over papier-maché (2024)

Papier-maché is het op elkaar plakken van laagjes papier. Waardoor er een stevige constructie ontstaat.Je kan elke vorm maken van papier-maché. Het kan voor veel verschillende doeleinde gebruikt worden.

Tegenwoordig zijn piñata’s erg populair en deze zijn vaak van papier-maché gemaakt. Vandaag ga ik jou leren wat papier-maché is en waar je op moet letten als je het maakt.

Je kan papier-maché op verschillende manieren zijn vorm geven. Net als de manier om de verschillende lagen papier aan elkaar te laten plakken. Ik ga jullie over een aantal van deze manieren vertellen. Een tijdsduur en moeilijkheidsgraad kan ik hier niet echt aan toekennen. Al denk ik dat het al te doen is voor een kleuter en misschien met wat meer hulp zelfs al voor een peuter


Verschillende papier-maché lijm recepten:


Er zijn 2 verschillende lijm recepten die meestal gebruikt wordt bij papier-maché. Het maakt niet uit welk lijm recept je gebruikt. Beiden werken uitstekend. Ik werk zelf met bloem en water. Dit omdat ik het altijd in huis hebt en het een stuk goedkoper is. Bovendien is het milieu en kindvriendelijk.


Papier-maché meest gebruikte lijm recepten:

50% bloem + 50% water

Of:

50% water + 50% behanglijm

De vorm:

De vorm aan je papier-maché geven kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van wat je wilt maken kan je er verschillendehulpmiddelenbij gebruiken. Wil je een ronde vorm dan kan je daar een ballon voor gebruiken of een kom. Ik heb al meerdere piñata’s gemaakt en meestal gebruik ik als basis een ballon en bouw ik het vandaar uit op. De ballon prik je lek nadat de papier-maché goed gedroogd is. De papier-maché behoud zijn vorm en is sterk genoeg.

Wil je een ander bestaande vorm maar wil je dat voorwerp niet kapot maken, dat snap ik en is geen enkel probleem. Bedek het voorwerp met huishoudfolie. Nadat de papier-maché droog is kan je het dan makkelijk verwijderen van het voorwerp. Dit werkt natuurlijk alleen als je niet het hele voorwerp bedekt met papier-maché. Wil je dit wel dan zal je het uit 2 delen moeten laten bestaan. Dit zorgt er wel voor dat het nooit zo sterk zal worden. Wat erg goed is om je papier-maché vorm te geven isafvalmateriaal. Denk hierbij aan plastic flessen, dozen en wc rollen. Door verschillende vormen aan elkaar te plakken en dan te bewerken met papier-maché kan je er van alles mee maken.

Alles wat je moet weten over papier-maché (1)

Voorbeelden:

Ik ooit een spin pinata gemaakt voor Halloween. (Helaas heb ik hier geen foto meer van. Was een betaalde opdracht.) Door een ballon als lijf en kranten voor de poten te gebruiken kreeg je al meteen de vorm van een spin. Ook heb ik eenPaashaasgemaakt van flessenmelk. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken. Met een beetje hulp van afval en papier-maché is echt alles mogelijk.

Wat ook erg goed werkt is een vorm maken metkippengaas.Het materiaal leent zich er geweldig voor om in verschillende vormen gebogen te worden. Je kan het makkelijk knippen en de uiteinden aan elkaar vastmaken. Een keerzijde van kippengaas is dat het vaak per rol wordt verkocht en het niet bepaald goedkoop is. Bovendien vind ik het geen fijn materiaal voor kleine kinderen om mee te werken. De uiteinden zijn nogal scherp.

De laagjes opbouwen:

Hoe ga je nu te werk. Heel simpel. Bedenk welke vorm je wilt maken. Gebruik eventueel hulpmiddelen.

Zorg ervoor dat de lagen papier elkaar iets overlappen. Afhankelijk van het uiteindelijk doel en ondergrond breng je minimaal 5 lagen aan. Alleen op plekken waarvan ik weet dat het sneller kan breken breng ik nog een paar extra lagen aan. Als je een pinata maakt die moet worden kapotgeslagen is het verstandig om het ongeveer 6 tot maximaal 8 lagen te geven.

De eerste pinata die ik ooit maakte had ik 12 lagen gegeven omdat ik dat ergens had gelezen. Omdat ik nergens goede informatie hierover kon vinden had naar dat advies geluisterd. Maar al snel kwam ik en de kinderen erachter dat de pinata bijna niet kapot te krijgen was. Het waren kinderen van 9 jaar dus verwacht ik wel dat ze redelijk hard kunnen slaan.De stok begaf het eerder dan de pinata.

Wil je het gemaaktepapier-machéproject bewaren dan kan je gerust een aantal lagen extra doen. Maar als je het goed maakt zijn 5 lagen echt wel voldoende.

De laatste laag van depapier-machékan je eventueel mooie papier voor gebruiken. Dit is afhankelijk wat je er mee wilt doen.

Drogen vanpapier-maché:

De droogtijd is van verschillende factoren afhankelijk. De luchtvochtigheid, warmte, hoeveelheid lagen en hoe nat je de lagen hebt opgebracht. Je wacht minimaal 24 uur. Soms is mijnpapier-machémet een week nog steeds niet helemaal droog en met deze flessen voor mijn Paashaas was het met 24 uur droog. (Omdat het om een stevige ondergrond ging, had de Paashaas maar 2 a 3 lagen.) Ik kon de flessen namelijk in de volle zon in de vensterbank neerleggen. En dit in combinatie met een kachel die in de koude winter maanden flink zijn best doet was het zo droog.

Hoe weet je of de papier machédroog is?

Je weet of iets droog is als…..het hard is en niet meer is in te drukken. Als het na meer dan een week nog steeds niet geheel gehard is dan kan het ook komen omdat je de lagen en of lijm niet helemaal goed hebt gemaakt. Breng er dan eventueel nog 2 lagen aan om de plekken waar het nog is in te drukken. Als het dan na een paar dagen nog niet hard is dan kan je beter opnieuw beginnen.

Ik raad je dan ook aan als je metpapier-machéwerkt dat het dan niet met een bepaalde data af moet zijn. Zo wel begin dan gerust een maand van tevoren. Als ik piñata’s maak voor feestdagen dan begin ik meestal 6 weken van tevoren al. Zo kan ik nooit voor verrassingen komen te staan.En mocht ik overnieuw moeten beginnen dan heb ik daar nog genoeg tijd voor.

Bewerken van papier maché .

Nadat de papier mache helemaal droog is kan je het gaan bewerken. Je kan het beplakken en of schilderen. Zelfs iets opschuren, mocht je dat nodig vinden.

Ik hoop dat ik je genoeg heb kunnen leren overpapier-maché.Heb je nog vragen of opmerkingen dan hoor ik dat graag. Maak jij wel eens leuke dingen metpapier-maché? Zo ja wat?

Lees ook eens:

  • Mega kerst zuurstok knutselen met wc-rollen en papier mache
  • Wat is Gesso en hoe te gebruiken?
  • 9 Waterverf technieken voor beginners

Alles wat je moet weten over papier-maché (2)

Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Alles wat je moet weten over papier-maché (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5563

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.